Ημερομηνία : 4 έως 20 Σεπτεμβρίου 2020
Τοποθεσία : Άλσος Νέας Σμύρνης
Ημερομηνία : 4 έως 20 Σεπτεμβρίου 2020
Τοποθεσία : Άλσος Νέας Σμύρνης
Το GEO philosophy project είναι μία πρόταση οικολογικής αφύπνισης που προσεγγίζεται από την εικαστική κοινότητα, θέτοντας ως στόχο μία νέα κοινωνική δυναμική, οπτικής οικολογικής ευαισθητοποίησης. To project αφορά τη δημιουργική προσέγγιση των εικαστικών σχετικά με τη βίαιη αλλαγή του τοπίου από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Είναι μία διερεύνηση της διάστασής του περιβαντολλογικού προβλήματος, με αντικείμενο τις εικόνες που φανερώνουν το ανθρώπινο αποτύπωμα στο τοπίο, το οποίο αλλάζει ραγδαία όχι προς όφελός μας.
Η εξουσιαστική σχέση του ανθρώπου προς το περιβάλλον, ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια, ήταν η αφορμή των συμβολικών δράσεων παρέμβασης που έως τώρα έχουμε κάνει. Η αρχική ήταν στην νήσο Φλέβες (Βουλιαγμένη). Το αντικείμενο της παρέμβασης ήταν τα ίδια τα σκουπίδια, τα οποία συλλέχθηκαν από τη νησίδα τον Οκτώβριο του 2018 και αξιοποιήθηκαν από τους εικαστικούς ώστε να ακολουθήσει μία σειρά παρουσιάσεων, εικαστικών εκδηλώσεων και εργαστηρίων που έχουν σκοπό την ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης του κοινού.
Τα σύγχρονα εικαστικά έργα βγαίνουν από τα atelier των δημιουργών από το πεδίο της ιδιωτικότητας, με υλικό αυτό που η κοινωνία χρησιμοποιεί και απορρίπτει, και μεταφέρονται στην πόλη και το δημόσιο χώρο. Η επόμενη δράση μας ήταν στη λιμνοθάλασσα του Αιγίου, η οποία έχασε τον τίτλο NATURA εξαιτίας των σκουπιδιών.
Η ομάδα των εικαστικών που συμμετέχουν στο GEO philosophy και η Tidal Flow Art (αστική μη κερδοσκοπική εταιρία κοινωνικού χαρακτήρα για τις τέχνες) που συντονίζει την ομάδα, καταθέτουν ιδέες, δημιουργούν έργα, έρχονται σε επαφή με το κοινό, εκπαιδεύουν και εκπαιδεύονται μέσα από μία διαδικασία που αφορά τη διερεύνηση της οικολογικής συνείδησης , θέτοντας το ερώτημα: Τι μπορούμε να αλλάξουμε; Από που μπορούμε να αρχίσουμε ώστε να είμαστε ουσιαστικοί σχετικά με τη στάση μας απεναντι στο περιβάλλον μέσα στο οποίο υπάρχουμε;
Πώς μπορεί η τέχνη να βοηθήσει σ’ αυτό και να γίνει φορέας επικοινωνίας με ουσιαστικά αποτελέσματα; Τα ερωτήματα αυτά δημιουργούν τους άξονες πάνω στους οποίους κινήθηκαν οι εικαστικοί καθώς ο σκοπός του project είναι κοινωνικός και βασίζεται στη συλλογή δεδομένων με συγκεκριμένα αποτελέσματα, τα οποία θα αξιολογηθούν και θα αξιοποιηθούν από την κοινότητα με σκοπό τη χρήση της τέχνης ως μεθοδολογικό εργαλείο παρέμβασης.
Χριστίνα Σύλβια Σημαντήρα
Μαρία Σχινά
Mανώλης Μεραμπελιώτης
Θωμάς Γαλάτος
Ανθή Ζάχου
Νίκος Ποδιάς
Χαράλαμπος Δερμάτης
Αμαλία Αντωνιάδου
Μαρία Αντωνάτου
Λουκάς Λουκίδης
Γιάννης Ζιώγας
performing arts: The Greek story
Αχ πως σωπάσαν τα πουλιά
Δράση του The Greek Story σε σκηνοθεσία του Νίκου Αμουντζά
για την έκθεση GEO philosophy της tidal flow art