Έχω συνηθίσει να βλέπω τον κόσμο με εικόνες

Ημερομηνία :

Τοποθεσία : Ίδρυμα Ευγενίδου

4 επιστήμονες και 4 καλλιτέχνες που συναντώνταιένας κι ένας κάθε φορά και καταλήγουν στον διάλογο με το κοινό.
Οι επιστήμονες 
ΞΕΝΟΦΩΝ  ΜΟΥΣΣΑΣ (Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος, Πανεπιστήμιο Αθηνών) –  ΑΦΡΟΔΙΤΗ  ΡΕΤΖΙΟΥ (Επιμελήτρια β’ στην Ψυχιατρική Κλινική του ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο», Πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Κλινικη Ψυχολόγος) – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΛΑΝΤΖΟΣ  (Αναπληρωτής Καθηγητής κλασικής Aρχαιολογίας (ΕΚΠΑ) – ΠΕΤΡΟΣ  ΣΤΕΦΑΝΕΑΣ (Επίκουρος Καθηγητής, Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών ΕΜΠ, NTUA)

και

Oι  καλλιτέχνες     ΜΑΡΙΑ ΣΧΙΝΑ – ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΝΤΑΡΙΛΑ – ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΠΡΑΒΗΤΑΣ –  ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΖΗΣΗ

Στόχος των συναντήσεων αυτών είναι να  αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα του κοινωνικοπολιτικού πλαισίου στο οποίο δουλεύουν οι Έλληνες καλλιτέχνες, χωρίς να παρουσιάζονται οι καλλιτέχνες απλώς ως εικονογράφηση.

Οι  4 επιστήμονες και οι 4 καλλιτέχνες συναντώνται ένας κι ένας κάθε φορά και καταλήγουν σε διάλογο με το κοινό, όπου το ενδιαφέρον του  θεατή  μετατοπίζεται από την κατανόηση και το νόημα του έργου, στην ίδια την συμμετοχική εμπειρία, σε ένα καλλιτεχνικό συμβάν μαζί με άλλους. Αυτή θα είναι η συμμετοχή του κοινού, απαραίτητη για την ολοκλήρωση του σκοπού, ο οποίος δεν  ειναι κυρίως να   δει το κοινό ένα  έργο, αλλά να αισθανθεί  περιτριγυρισμένο από αυτό. Να απελευθερωθεί από την μυστικοπάθεια, με την οποία η προσέγγιση του έργου τέχνης έχει περιβληθεί.
Σημασία έχει  αν η πράξη αυτή μπορεί να βοηθήσει τον θεατή  να συνειδητοποιήσει τον ανήσυχο χαρακτήρα των πραγμάτων  και αυτό  να τον ωθήσει στο να  μην αρκεστεί στο «νυν έχον», αλλά να επεκταθεί στο «δυνατόν γίγνεσθαι». Και ίσως να αποκτήσει εικόνα της κοινωνίας μέσα στην οποία ζει και να καταλάβει ποιά είναι η λειτουργία της τέχνης στην κοινωνία μας σήμερα.

Η εκδήλωση φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου https://www.eef.edu.gr/