Αλυκή eco project – act I & II

Ημερομηνία :

Τοποθεσία :

Πρόταση οικολογικής ευσυνειδησίας που προσεγγίζεται συλλογικά και από την εικαστική κοινότητα. Το project περιλαμβάνει συλλογή και συγκέντρωση των απορριμμάτων- σκουπιδιών που υπάρχουν στην περιοχή Αλυκή και Υδροβιότοπος Αιγίου και αφορά την δημιουργική προσέγγιση της εικαστικής κοινότητας σχετικά με τη βίαιη αλλαγή του τοπίου από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Είναι μία διερεύνηση της οικολογικής διάστασης του, με αντικείμενο τις εικόνες που φανερώνουν το ανθρώπινο αποτύπωμα στο τοπίο, το οποίο αλλάζει ραγδαία.

 Η εξουσιαστική σχέση του ανθρώπου προς το περιβάλλον, ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια, ήταν η αφορμή της προηγούμενης συμβολικής δράσης- παρέμβασης στην νήσο Φλέβες, που διοικητικά ανήκει στο δήμο Βάρης -Βούλας – Βουλιαγμένης, και του καθαρισμού των παραλιών της από τα απορρίμματα που μετέφερε η θάλασσα ως εκεί, με στόχο την αξιοποίηση τους για τη δημιουργία εικαστικών έργων.

Τα σύγχρονα εικαστικά έργα βγαίνουν από τα atelier των δημιουργών, από το πεδίο της ιδωτικότητας, με υλικό αυτό που η κοινωνία χρησιμοποιεί και απορρίπτει, και μεταφέρονται στην πόλη και το δημόσιο χώρο.

Ο στόχος της παρέμβασης έχει συμβολικό χαρακτήρα που εμπνέεται από το όνομα Nature Morte (= ΝΕΚΡΗ ΦΥΣΗ) το οποίο παραπέμπει στην νεκρή φύση ως προέκταση των ενεργειών του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον, θέτοντας το ερώτημα:
τί μας συμβαίνει εσωτερικά και η εικόνα του τοπίου άλλαξε
;