fleVes eco project

Ημερομηνία : Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019

Τοποθεσία : Coco-Mat Hotel

 ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ  ΕΥΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑ In Situ

Το fleVes eco project είναι μία πρόταση οικολογικής ευσυνειδησίας που προσεγγίζεται συλλογικά από την εικαστική κοινότητα. Θέτοντας ως στόχο μία νέα βιωματική δυναμική οπτική οικολογικής ευαισθητοποίησης.  To project αφορά τη δημιουργική προσέγγιση της εικαστικής κοινότητας σχετικά με τη βίαιη αλλαγή του τοπίου από την ανθρώπινη δραστηριότητα.   Είναι μία διερεύνηση της οικολογικής διάστασης του, με αντικείμενο τις εικόνες που φανερώνουν το ανθρώπινο αποτύπωμα στο τοπίο το οποίο αλλάζει ραγδαία και ορίζεται ως μετατοπίο.

Η εξουσιαστική σχέση του ανθρώπου προς το περιβάλλον, ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια, ήταν η αφορμή της συμβολικής δράσης παρέμβασης στη νήσο Φλέβες που διοικητικά ανήκει στο δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και του καθαρισμού των παραλιών του από τα  απορρίμματα που μετέφερε η θάλασσα ως εκεί.   Με στόχο την αξιοποίηση τους για τη δημιουργία εικαστικών έργων.   Το αντικείμενο της παρέμβασης είναι τα ίδια τα σκουπίδια, τα οποία συλλέχθηκαν από τη νησίδα τον Οκτώβριο του 2018 και αξιοποιήθηκαν από τους εικαστικούς,  ώστε να ακολουθήσει μία σειρά παρουσιάσεων, εικαστικών εκδηλώσεων και εργαστηρίων που έχουν σκοπό την ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης του κοινού. Τα συγχρονα εικαστικά έργα βγαίνουν από τα atelier των δημιουργών, από το πεδίο της ιδωτικότητας, με υλικό αυτό που η κοινωνία χρησιμοποιεί και απορρίπτει και μεταφέρονται στην πόλη και το δημόσιο χώρο.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Σοφία Κυριακού

Ανθή Ζάχου

Πηνελόπη Κουβαρά

Πέννυ Γκέκα

Μανώλης Μεραμπελιώτης

Απόστολος Παπαγεωργίου

 Χρύσα Σκορδάκη

 Πωλίνα Κυριτσοπούλου

 Σταυρούλα Καζιάλε

Λυδία Μαργαρώνη

Μαρία Αντωνάτου

Εύα Ρέντζου

Θωμάς Γαλάτος

Το fleVes eco project παρουσιάστηκε αρχικά στο κτίριο της Ναυταθλητικής Μαρίνας του Δήμου Καλλιθέας στις 20 Ιανουαρίου 2019.

Στο πλαίσιο της έκθεσης fleVes, The eco art project πραγματοποιήθηκε δίωρο εικαστικό εργαστήριο από την εικαστικό Σοφία Κυριακού την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019 και ώρα:15:00 – 17:00, με τίτλο

“Πως προτιμάς την παραλία;” Βασισμένο στη δράση που πραγματοποιήθηκε στο νησί Φλέβες το οποίο καθαρίστηκε από ομάδα εικαστικών για να φτιάξουν με τα υλικά που βρήκαν εκεί εικαστικά έργα.

Τα παιδιά αποτύπωσαν στο χαρτί αντανακλάσεις της επιφάνειας της θάλασσας με αναφορές στο έργο του D. Hockney, ενώ κάτω από την επιφάνεια σχεδίασαν απορρίμματα που τα αποτύπωσαν με την τεχνική του κολάζ και με ζωγραφική.
Σκοπός του εργαστηρίου είναι να μάθουν πως μπορούν να δουν μέσα από την οπτική του εικαστικού λόγου με προσεκτική ματιά την καθημερινότητα τους μαθαίνοντας ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι μία συνειδητή καθημερινή πρακτική και ότι μας αφορά όλους καθώς είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του περιβάλλοντος.

Το fleVes, The eco art project είναι μία οικολογική πρόταση που γίνεται για πρώτη φορά με τη συντονισμένη προσπάθεια της εικαστικής κοινότητας για να δώσει νέα οπτική στην ευαισθητοποίηση της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Στις 21 Μαρτίου 2019 η Tidal Flow Art διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στην ποίηση  για την στήριξη του οικολογικού project fleVes στο ξενοδοχείο της Coco mat Κολωνακίου. Εικαστικοί και ποιητές συμπράττουν για καλό σκοπό με διαδραστικά project και έργα εμπνευσμένα από ποιητές που εστιάζουν στη φύση και την οικολογία. Σκοπός της διοργάνωσης είναι η επαφή με το κοινό για την διάχυση της δράσης της εικαστικής κοινότητας στη Νήσο Φλέβες σχετικά με το πως το απόρριμμα μπορεί να γίνει ποιητικός λόγος και πως ο ποιητικός λόγος μπορεί να γίνει η αφορμή για να σκεφτούμε τη φύση.

Οι εικαστικοί που συμμετέχουν
είναι οι: Σοφία Κυριακού, Ανθή Ζάχου,
Πηνελόπη Κουβαρά, Πέννυ Γκέκα, Μανώλης Μεραμπελιώτης,
Απόστολος Παπαγεωργίου, Χρύσα Σκορδάκη, Μανίνα Κουδούνη, Πωλίνα Κυριτσοπούλου,
Σταυρούλα Καζιάλε, Λυδία Μαργαρώνη και Θωμάς Γαλάτος.

Περιβαλλοντικές και Παιδαγωγικές εφαρμογές στο Δήμο Διονύσου.
Εκπαίδευση/ Τέχνη και προστασία του Περιβάλλοντος

Μία νέα συνεργασία ξεκίνησε με τον Δήμο Διονύσου. Με την παρουσίαση της παρέμβασης και του καθαρισμού των ακτών στη νήσο Φλέβες και στη συνέχεια παρουσίαση εργαστηρίου με θέμα «Πως προτιμάς την παραλία;»
από την εικαστικό Σοφία Κυριακού.

Θα γίνει αναδρομή στη δράση και αναφορά στα έργα που έφτιαξαν οι συμμετέχοντες εικαστικοί με τα απορρίμματα, που μάζεψαν από την παραλία. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο που βασίζεται στην ιστορία της τέχνης και στον βιωματικό χαρακτήρα της τέχνης, καθώς αυτή μπορεί να είναι η αφορμή για να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά να λειτουργούν προστατευτικά σε σχέση με το φυσικό περιβάλλον, ως παιδιά και αργότερα ως ενήλικες. Να αισθάνονται τη φύση ως προέκταση του ανθρώπινου οργανισμού. Να σκέφτονται ότι η δράση και η στάση τους καθημερινά, είναι αυτή που θα καθορίσει το μέλλον του πλανήτη, γιατί τελικά μπορούμε να πάρουμε θέση και να αλλάξουμε την θεώρηση μας στην προστασία του περιβάλλοντος.

Τελευταία έχει δοθεί μεγάλη δημοσιότητα στην καταστροφή που φέρνει η αλόγιστη χρήση πλαστικού και οι ασυνείδητες πράξεις από την ανθρώπινη αναψυχή (φουσκωτά, πλαστικά παιχνίδια, προϊόντα μίας χρήσης κλπ.). Γιατί δεν αρκεί μόνο το να καθαρίζουμε τις παραλίες αλλά κυρίως χρειάζεται να γίνουμε συνειδητοί καταναλωτές.
Τα συμπεράσματα από την ποιοτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την εικαστικό Σοφία Κυριακού, αποδεικνύουν
ότι το πιο σημαντικό θέμα που προκύπτει στην αλλαγή στάσης είναι η συνειδητή σκέψη όσο αναφορά τις παραμέτρους 1ον των καταστροφών που προήλθαν από τον άνθρωπο στον πλανήτη, όπως είναι η εξαφάνιση των ειδών, η κλιματική αλλαγή, η καταστροφή των δασών, η μόλυνση του αέρα και των υδάτων κλπ.,
2ον η λήψη ευθυνών και εύρεσης ουσιαστικών λύσεων, όπως για παράδειγμα η συνειδητή κατανάλωση προϊόντων,
3ον η προστασία του περιβάλλοντος ως καθημερινή πρακτική.  Οι τρεις αυτές τοποθετήσεις, είναι αυτές που θα προσεγγιστούν μέσα από την τέχνη για την ενεργό δράση και συνείδηση. Ώστε να μάθουμε να ζούμε αρμονικά και προστατευτικά ως έλλογα όντα σε ουσιαστική σχέση με το περιβάλλον μας.